Si shpëtoni nga sytë e fryrë?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Edema periorbital është termi i duhur për "sytë e fryrë". I referohet ënjtjes në zonën përreth syve, e njohur si orbita e syrit. Por çfarë e shkakton edemën periorbital dhe si mund të trajtohet?

Njerëzit mund të kenë edemë periorbital në njërën ose të dy sytë. Kur një person ka edemë periorbital, inflamacioni rreth syrit bën që lëngu të ndërtohet. Thisshtë kjo ndërtim i lëngut që i jep orbitës së syrit një pamje të fryrë.

Trajtimet për edemën periorbital varen nga shkaku. Ky artikull eksploron shkaqet dhe trajtimet e ndryshme për edemën periorbital.

Fakte të shpejta në edemën periorbital:

 • Termi i referohet inflamacionit ose puffiness rreth syve.
 • Ka shumë shkaqe të ndryshme të gjendjes nga shëndeti në stilin e jetës.
 • Nuk është në vetvete serioze dhe zakonisht është e përkohshme.

isfarë është edema periorbital?

Edema periorbital nuk është e njëjtë me të pasurit çanta nën sy, që është një pjesë natyrale e plakjes. Përkundrazi, është një gjendje shëndetësore dhe normalisht është e përkohshme.

shkaqe të shumta të ndryshme mund të çojnë në inflamacion rreth syve, dhe të gjitha ato rezultojnë në një ndërtim të lëngjeve. Isshtë ndërtimi i lëngjeve që i jep orbitës së syrit një pamje të fryrë.

Për disa njerëz, edema periorbital mund të dalë ngadalë. Ky lloj i edemës periorbital përshkruhet si kronike. Për të tjerët, mund të dalë shpejt dhe më pas quhet akute.

opsionet e trajtimit

Cilado qoftë shkaku i edemës periorbital, trajtimet e mëposhtme mund të ndihmojnë në uljen e ënjtjes:

 • Prerja e marrjes së kripës: Një https://harmoniqhealth.com/al/ dietë e kripur mund të rrisë sasinë e lëngut që një person mban. Një dietë me kripë të ulët mund të ndihmojë në uljen e mbajtjes së lëngjeve në trup, përfshirë rreth syve.
 • Pirja e më shumë ujë: Qëndrimi i hidratuar mund të ndihmojë në uljen e mbajtjes së lëngjeve, gjë që mund të ndihmojë në uljen e çdo ndërtimi të lëngjeve rreth syve.
 • Përdorimi i një kompresimi të ftohtë: ftohja e zonave të prekura me një kompresë të ftohtë mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit. Këto janë në dispozicion për të blerë në internet.
 • Kortikosteroidet: Ky lloj i ilaçeve mund të aplikohet si krem në lëkurë ose të merret si tabletë. Ndihmon për të zvogëluar inflamacionin në të gjithë trupin, përfshirë rreth syve.
 • Ilaçet anti-inflamatore: Mjekësia e tillë si ibuprofen mund të merret me gojë ose të aplikohet në lëkurë. Kjo ndihmon për të zvogëluar inflamacionin në të gjithë trupin, përfshirë rreth syve.

Trajtimet e tjera të disponueshme për edemën periorbital janë specifike për shkakun. Këto përfshijnë:

 • Antihistamines: Këto ndihmojnë për të zvogëluar ënjtjen rreth syve nëse shkaktohet nga një reaksion alergjik.
 • Adrenalina ose epinefrina: Ky trajtim urgjent ndihmon në uljen e ënjtjes ekstreme të shkaktuar nga një tronditje anafilaktike.
 • Antibiotikët: Këto mund të ndihmojnë në uljen e ënjtjes rreth syve nëse shkaktohet nga një infeksion.

Cilat janë simptomat?

Simptomat e edemës periorbital përfshijnë:

 • inflamacion të butë deri të rëndë rreth orbitës
 • Skuqja rreth syrit, së bashku me ënjtjen
 • Buling of the syri
 • Bardha e syrit që shfaqet e përflakur
 • Lotët e tepërt që prodhohen
 • Syri që shfaqet i mavijosur
 • Qepallat që shtyhen prapa nga inflamacioni
 • Duke qenë i ndjeshëm ndaj dritës
 • Dhimbje rreth syrit ose dhimbjes kur lëviz syrin
 • Kruajtje rreth syrit

tronditje

Shoku anafilaktik është një reagim ekstrem alergjik dhe është një urgjencë mjekësore. Një person që përjeton tronditje anafilaktike ka nevojë për trajtim mjekësor urgjent.

Nëse një person mendon se mund të jetë kështu, ata duhet të thërrasin shërbime urgjente pa vonesë.

infeksion akut

Edemë periorbital mund të shkaktohet nga një infeksion akut. Nëse një person ka një infeksion akut, ata mund të pësojnë simptoma shtesë. Këto përfshijnë:

 • Ndjenja e padëgjuar
 • nauze
 • Të vjella
 • Nyjet limfatike të tenderit (gjëndrat)
 • Shkaqet

  Shkaqet mund të grupohen në llojet e mëposhtme:

  Medical

  Shkaqet mjekësore të edemës periorbital përfshijnë:

 • mononukleoza
 • Reaksionet alergjike
 • çrregullimet e lëkurës
 • Sëmundjet tiroide
 • Celuliti periorbital
 • Sëmundja Chagas
 • /h3>

  Disa gjëra që janë një pjesë e natyrshme e jetës mund të shkaktojnë ënjtje rreth syve. Këto përfshijnë:

 • duke qarë: Kur një person qan, lotët e tyre mund të irritojnë rreth syve. Kjo mund të çojë në ënjtje.
 • Plakja: Ndërsa një person plaket trupi i tyre dëbon më shumë ujë gjatë gjithë ditës. Kjo mund të çojë në trup duke u përpjekur të mbajë më shumë lëng, duke shkaktuar ënjtje rreth syve.
 • trupi për të mbajtur lëngun.
 • Ushqimi shumë i kripës: Të kesh një dietë që është e pasur me kripë mund ta bëjë trupin të mbajë më lëng.
 • Pirja e shumë alkoolit: alkooli mund të shkaktojë dehidrim. Kur një person pi shumë alkool shpesh, mund të shkaktojë mbajtjen e lëngjeve.
 • Pirja e duhanit: Pirja e duhanit të cigareve mund të shkaktojë çekuilibrime hormonale. Kjo mund të çojë në mbajtjen e lëngjeve.

si diagnostikohet?

Nëse një person mendon se mund të ketë edemë periorbital, ata duhet të flasin me një mjek. Një mjek mund të ndihmojë për të diagnostikuar shkakun themelor. Testet

që një mjek mund të kryejë përfshijnë:

 • Testet e gjakut
 • Testet e alergjisë
 • Biopsia e lëkurës
 • Testet e imazhit

Së pari, mjeku do të ekzaminojë zonën e prekur. Pastaj, ata mund të bëjnë pyetje të përgjithshme të shëndetit dhe stilit të jetës për të krijuar një kauzë. Në varësi të shkakut të dyshuar, mjeku mund të kryejë një seri provash.

Takej

Shpesh, mjetet juridike në shtëpi ose trajtimet pa recetë ndihmojnë për të zvogëluar simptomat e edemës periorbital.

Ndonjëherë edema periorbital ka një shkak themelor më serioz. Një mjek mund të ndihmojë në diagnostikimin e kësaj dhe të rekomandojë trajtim të duhur.

Nëse një person dyshon se ënjtje rreth syve është shkaktuar nga një tronditje anafilaktike, ata duhet të kërkojnë trajtim urgjent mjekësor.

 • Shëndeti/verbëria e syve

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore - përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat - brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Comments are closed.